piątek, 30 maja 2014

Bezpieczeństwo i jakość żywności

O bezpieczeństwo i jakość naszego żywienia dba wiele rodzajów certyfikat. Ostatnio modne stały się certyfikaty ekologiczne, potwierdzające autentyczność produktów, brak sztucznych składników itd. Podstawą wszelkich tego typu certfikacji zgodności w branży spożywczej jest system HACCP.
Certyfikaty HACCP dotyczą wszystkich przedstawicieli związanych z żywieniem od producentów, i przetwórców po dostawców. Normy, które potwierdza to poświadczenie ustala Codex Alimentarius Commission. Organizacja dba o bezpieczeństwo produktów i prawa konsumenta. Program certyfikacji HACCP obejmuje działania związane zarządzanie bezpieczeństwem oraz higieną żywności. Zdobycie certyfikatu HACCP zapewnia zbudowanie przyjaznego wizerunku firmy, budzi zaufanie wśród konsumentów, a przede wszystkim świadczy o wysokiej jakości produkowanych produktów. Stanowi potwierdzenie stosowania przez przedsiębiorstwo wszystkich międzynarodowych norm bezpieczeństwa i higieny żywności. Certfikat ważny jest przez trzy lata, natomiast co pewien czas odbywają się w firmie audyty, pozwalające utrzymywać wysoki poziom oferowanych produktów spożywczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz